Slänten 6 år senare



Nu längtar man till vår och sommar. I slänten har jag tagit hjälp av diverse blommor för att hålla ogräset i schack. Här är det inget problem med bördigheten. Det är också här kronärtskockorna ska stå senare i vår. Jag har tidigare haft kronärtskockor i slänten. Det gick bra, även om blommorna blev ganska små.
Problemet är alltså grönsakslanden, nedanför slänten.
När jag gorde det så kallade rullprovet så blev det ingen rulle alls. SGU-appen (Sveriges Geologiska undersökningar) visar att vi har sandig morän. Vilket jag nu har förstått är den vanligaste tomtmarken i Sverige. Speciellt i mellersta och norra Sverige. Hade jag aldrig hört talas om.
Fast jag kunde ju ha gissat. Jorden i mina land påminner ju om den i en barrskog.
Men för ett par år sedan sågade vi ner den stora tallen (minst 25 meter) som stod precis brevid landen. Även ett antal björkar har tagits ner. Så vissa delar av tomten har ändrat karaktär från skogsmark till äng. Massor av midsommarblomster stortrivs.
Förra året tog dock kaprifolen (oäkta?) över. Flera meter långa revor klädde in stubbar och stenar och mindre träd. Men dom har jag också rensat bort. Och i år är det grönsakernas tur!